LinkedIn beállítása álláskeresőknek

Első kérdés, hogy lehet-e külföldi állást keresni egy ingyenes LinkedIn accounttal, vagy fizetős account kell? Lehet ingyenessel is, mégpedig sikerrel. Mivel a LinkedIn karrierkapcsolatok kezelésére van kitalálva, egyértelműen alkalmas álláskeresésre is. Főleg, hogy fizetős HR-accountot is kínálnak, ezzel kifejezetten toborzókat vonzanak az oldalra, így segítve az álláskeresőket. Egyes vélemények szerint a magyar toborzói-közvetítői piacot is átrendezte ez a szolgáltatás, tehát semmiképpen sem elhanyagolható tényező.

Ha álláskeresőként szeretnéd a Linkedint használni, nem kell feltétlenül fizetni egy álláskeresői profilért (Job Seeker Account), csak egy kicsit módosítani a profilod. Állítsd be, hogy szívesen veszel állásajánlatokat. Úgy, hogy a jobb oldali fényképedre kattintva lenyitod a Settings menüt, a Privacy&Settingsre kattintasz.

Megjegyzés: A képekre kattintva azok olvasható méretben is megtekinthetők.

linkedin1

Ezzel előhozod a beállítási lehetőségeidet. A legtöbb igényeid szerint beállítható, álláskeresői szempontból a kommunikációs lehetőségek fontosak számunkra, ezért katt a Communications fülre, és válaszd ki azon üzenetek típusait, amiket szívesen látsz:

linkedin2

A felugró ablakban bejelölheted, milyen üzeneteket szeretnél kapni. Mivel a LinkedIn a lehetőségek keresésének felülete, én mindig mindenfélét bejelölök, legfeljebb majd kitörlöm később az érdektelen üzeneteket. Az mégis kevésbé kellemetlen, mint nem megkapni egy fontosat. Az „ADVICE PEOPLE WHO ARE CONTACTING YOU” mezőbe írhatsz arról, milyen állások érdekelnek, betehetsz egy linket a letölthető önéletrajzodról, ha valamilyen szakmai honlapot, blogot vezetsz, azt is linkelheted. Illetve írd be, hogy pl. 1 napon belül tudsz válaszolni. NE írd be, hogy milyen állás nem érdekel (MLM, biztosítási ügynök stb.), mert akiknek ez szólna, úgysem veszik figyelembe, komoly érdeklődőnél pedig csak negatív hozzáállást mutat rólad.

linkedin3

Ha ezt beállítod, az a HR-es, aki a maga HR accountjával mindent lát a profilodban, letilthatatlanul, azt is látni fogja, hogy milyen üzeneteket írhat neked. Álláskeresőként elég fontos, hogy tudja rólad: állásajánlatokra kifejezetten nyitott vagy.

Emellett a neved mellé is írd be, hogy „Looking for new job in IT support” vagy hasonlót. Legyen benne ebben az is, milyen területen keresel állást, mert már az elején jó tisztázni, mivel kereshetnek meg. Jelenleg „professional headline” néven fut ez a mező.

Aktív álláskeresés a LinkedInen

Egyre több cég nemcsak vadászik, de hirdet is a LinkedInen, és a neked releváns hirdetések megjelennek belépéskor, jobb oldalon, „JOBS YOU MAY BE INTERESTED IN” felirat alatt. Ezekre jelentkezni egyszerű, katt a hirdetésre, önéletrajzot feltölteni, motivációs levelet a megfelelő mezőbe bemásolni (mert ugye előtte egy szövegszerkesztőben megírtad, átolvastad, hogy ne egy text mezőben kelljen szerencsétlenkedni a fogalmazással, bekezdésekkel). Tudnod kell, hogy a jelentkezés mellé a LinkedIn profilod is csatolódik, ezért ha az tele van ajánlásokkal, endorsementekkel, az is eljut a kiválasztóhoz. Ennek előnyeit ugye nem kell ecsetelnem? Mivel önéletrajzot úgyis mellékelsz, a LinkedIn profil ne a munkahelyek felsorolásáról, hanem a munkatapasztalatokról szóljon. Mit, mikor, hol csináltál, milyen eredménye lett.

Kellemes szolgáltatás az is, hogy mailt kapsz arról, ha sikeresen elküldték az anyagod, és arról is, ha azt valaki meg is nyitotta!

Látható, hogy a LinkedIn képes egy szofisztikált álláskereső portálként is működni, és valószínűleg egyre inkább terjedni fog a használata e célra is. Az, hogy egy kicsit át kell alakítani a profilt álláskeresőként, sokkal kevesebb időt igényel, mint regisztrálni egy állásportálra. Ennek ellenére ma még nem javasolnám, hogy kizárólag a LinkedInen keress állást, de eljutott már oda a magyar munkaerőpiac is, hogy kihagyni nem szabad a lehetőségek közül.

Forrás HRBlog

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!